Yeni MHK’nın nasıl oluştuğu yönünde bizlerden yorum yapmamız istendi. Hakem camiasının en güvenilir ve doğru haber yapan tek haber portalı olan Hakemin Sesi yine doğruları ilk duyuran oldu.
MHK’NIN ATANIŞ HİKÂYESİ
Sabri Çelik’in istifa etmeden önce TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, Oğuz Sarvan, Kuddusi Müftüoğlu ve Lale Orta ile görüşmeler yapıyor.
Oğuz Sarvan’n hayalinde eğitimcilik yattığı için MHK Başkanlığını düşünmediğini söylüyor. Akademinin başına geçmek niyeti var. Önce bir sözleşme yapıldı daha sonra TFF’nin 65 yaş üstü insanlarla çalışmama niyeti akademinin başına geçmesini engelliyor. Eğitim danışmanı olarak ilk eğitimini veriyor.
Kuddusi Müftüoğlu, ekonomik özgürlüğünü kazanmış birisi. MHK Başkanlığından gelecek 25 bin liraya itibar edecek kişilerden birisi değil. O Avrupai düşünüyor ve kurul üyelerinin kendisi yaptığı takdirde kabul edeceğini söylüyor ve masadan kalkıyor.
Lale Orta daha önce sık sık yorumcu kimliği ile Riva’ya gidiyor ve VAR eğitimlerini yakından takip ettiği bilgileri bize geliyordu. Daha sonra TFF Başkanı tarafından Lale Orta’ya davet gider gitmez Riva’ya geliyor. Bu bilgi bizlere anında ulaştı. Lale Orta’yı aradık açamadı. Başkan ile 4 saat görüştükten sonra toplantıdan çıktığında yüzünde gülücükler uçuştuğu bilgine ulaştık. Anında Tweet attık ve MHK Başkanının Lale Orta olacağını yazdık. Hatta ekibini bile yazdık. Bu listeden 2 kişi çıktı yerine daha önce görev yapan 2 kişi ilave edildi. Neden edildiğini de yazalım. Bu 2 kişi Başkanın tasarrufu idi. G.Antep ve Ankara referansı..
Lale Orta, kadim dostları Sadettin Güler, Süleyman Abay, Ali Kunak’ı ısrarla istedi. Bunda Çakırlarında onayı vardı. Karadeniz’den Hamza Mısır seçimlerde birlikte hareket etmişlerdi dışarıda bırakılamazdı. İzmir’den Tolga Özkalfa listeye dahil edildi. Büyük ihtimalle başkanvekili olmasını bekliyoruz. Merak ettiğimiz Tolga Özkalfa’nın diş hekimi ve işlerinin çok iyi olduğu yönünde. Eğer bu göreve gelirse 5 ay diş çekmeyi unutsun.
Listede en çok dikkat çeken isim ise Prof.Dr. Ali Kızılet oldu.
ALİ KIZILET LİSTEYE NASIL DAHİL OLDU?
Ali Kızılet listeye dahil edilebilinir miydi?
Bunu yorumlamadan önce neden Kızılet?
TFF Başkanı Büyükekşi, hakemlerin müsabakalardaki koşu performansından ve koşuların adaletsiz yapıldığına inandığı için daha önce başarılı çalışmalar yapan Ali Kızılet’i getirmek istediğine inanıyoruz.
Peki, Ali Kızılet atanabilir mi?
FİFA bu konuda ne diyor?
İşte FİFA’nın bu konudaki duruşu


İNGİLİZCE ÇEVİRİSİ
4.Hakem komitesinin oluşumu
4.1. Hakem komitesi başkan, as başkan ve yeteri kadar üyeden sadece eski hakemlerden (mümkünse kendi en üst liglerinden görev yapmış) oluşmalıdır.
4.2. Hakem komitesi başkanı federasyon yönetim kurulu üyesi olabilir (ilgili federasyonun talimatları buna izin veriyorsa) ancak en üst düzey eski hakem olmak zorundadır.
4.3. Hakem komitesinin as başkanı ve diğer üyeleri, hakem komitesi başkanı önerisi ile federasyon başkanı tarafından atanır.
FIFA üye federasyonların hakemlik organizasyonu talimatı yukarıdaki gibidir.
Not; eskiden TFF’de antrenör olmak için hakem kursuna gidip, 3 hakemlik ve 5 yardımcı hakemlik yapmak gerekiyordu.
TFF, acaba bu açıklıktan dolayı mı Ali Kızılet’i atadı?
KAYYUM ÇELİK’TEN KAYYUM ORTA’YA
Daha öncede kısa vadede göreve gelmesiyle bilinen Sabri Çelik, bu sefer kayyum Lale Orta’ya görevi teslim etmiş oldu.
Şimdi diyeceksiniz ki bu MHK Başarılı olur mu?
Lale Orta benim ilk kurs arkadaşlarımdan. Bizim sınıfta Lale Orta, Fahir Ersoy, Mehmet Kaya, Sadettin Güler, Engin Çırakoğlu ve bendeniz Ercan Durna birlikte hakemliğe başladık ve bu kurstan başarılı olan arkadaşlarımız yıllarca süper ligde görev aldılar.
Lale Orta’nın başarılı olmasını canı gönülden isteriz ancak çok başarılı olacağını sanmıyoruz. İnşallah yanılırız.
Neden başarılı olma şansı yok?
Öncelikle bir soru ile başlayalım.. Türk Futbolunu TFF mi yönetiyor yoksa Kulüpler birliği mi?
TFF’nin hakem danışmanlığını Hugh Dallas, Kulüpler birliğinin danışmanı ise David Elleray.
Hakemleri kim yönetecek? Kimler yönlendirecek?
Diğer taraftan TFF hakemlerin eğitimini MHK’dan alıyor ve hakem akademisini veriyor.
Atamaları yapay zeka yöntemiyle bilgisayara yaptırıyor.
Hadi söyleyin bakalım MHK bu şekilde başarılı olma şansı var mı? Bize göre yok.
Bu MHK, talimatlarla ilgili bir anayasa yapıp bunu TFF yönetimine onaylattırıp genel kurulda Ana Statüye sokturabilir mi? Çok zor.
Bu MHK klasman yapabilir mi? Hayır. Zamanları yetmeyecek çünkü genel kurul haziran ayında yapılacak ve klasmanları yeni MHK yapacak.
Bu MHK ne yapacak? Sadece geçiş dönemini hasarsız atlatmaya çalışacak. Adaletli bir atama yapabilecek mi? Peşin hükümlü olmayalım onu atama yapıldığı zaman göreceğiz.
Görevi kabul etmeyen eski başkanlar, şuanki ortam sağlıklı bir MHK başkanlığı yapmaya elverişli ve müsait olmadığı için kabul etmedikleri zannediyoruz.
Aklımıza şu soru geliyor..
Lale Orta nerede görev yapıyor? Okan Üniversitesi’nde.
Okan Üniversitesinin sahibi kim? Bekir Okan
Bekir Okan nereli? Gaziantepli ve Mehmet Büyükekşi’nin hemşerisi.
Acaba gelişinde etkin bir rol oynadı mı?
Zor ve sancılı dönemde Lale Orta’nın görevi kabul etmesinin gerçeği nedir acaba?
Popülist, ihtiraslı ve kendine oynayan bir yapının özelliklerini taşıyor olabilir mi?