ZİYARETÇİ SAYISI
IP Adresiniz: 18.97.9.170
Online Ziyaretçi: 14
Bugün Toplam: 1522
Dün Toplam: 5734
Genel Toplam: 32195238
HABER ARAMA
 
 
ÖNEMLİ LİNKLER
HAVA TAHMİNİ

Şehir Seçiniz

CÜNEYT ÇAKIR HASTANELİK OLDU!

Tarih:

23 Kasım 2014 Pazar 21:36

Okunma:

3672

Yorum:

0     Yorum Yaz

CÜNEYT ÇAKIR HASTANELİK OLDU!

CÜNEYT ÇAKIR HASTANELİK OLDU!
 
 
FIFA kokartlı hakemlerimizden Cüneyt Çakır, 23 Kasım 2014 Pazar günü  oynanan Gençlerbirliği-Kardemir Karabükspor karşılaşmasının ilk yarısının sonunda bir rahatsızlık yaşadı ve müsabakanın ikinci yarısına çıkamadı. Acilen Ankara Güven Hastanesine kaldırıldı.

Yapılan kontrollerin ardından akciğerinde hava birikimi olduğu tespit edilen Çakır, başarılı bir operasyon geçirdi. Şuan için endişe edilecek bir durum sözkonusu değil. Belki de bu olay fazla antrenman ve fazla maça çıkmaktan kaynaklanabilir. Tanı ciğerlerde zorlanma  ve ciğer sönmesi olarak adlandırılıyor. Bu tür vakalarda tüp takarak ciğerlere kaçan havanın boşaltılması gerekiyor. Çakır’a da yapılan operasyon bu. Tahminen 2 veya 3 günde bu hava boşaltılabiliyormuş.

Türkiye ve UEFA’nın göz bebeği Cüneyt Çakır’ın aynı zaman da bugün doğum günü idi. Öncelikle Hakemin Sesi olarak doğum gününü kutluyor aynı zaman da da kendisine geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. İnşallah en kısa süre de de sahalarda görmek istiyoruz.
 
Cüneyt Çakır’ın yaşadığı  Akciğerin sönmesi nedir?

Göğüs boşluğunun sağ ve sol tarafında yer alan akciğerler, biri göğüs duvarının iç yüzeyini örten diğeri ise akciğerlerin dış yüzeyini kaplayan çok ince 2 kılıfla sarılmışlardır. Akciğer zarı yada plevra adı verilen bu 2 kılıf arasında normalde hava bulunmaz ve bu alandaki basınç negatif değerlerdedir. Akciğer dokusu normalde aynı bir balon gibi büzülme ve sönme eğiliminde olmasına rağmen plevra boşluğundaki bu negatif basınç sayesinde şişkin kalmakta ve nefes alma sırasında solunum kasları ile göğüs boşluğu daha fazla genişletildiğinde içeriye bir miktar hava girmekte, nefes verme ile alınan hava dışarı atılmaktadır. Ancak en zorlu nefes verme sonunda bile akciğerlerde belirli bir miktar hava daima kalmaktadır yani akciğer tamamen sönmemektedir. Akciğeri çevreleyen ve aslında gerçek bir boşluk olmayan bu sanal boşlukta çok az miktarda kaygan bir sıvı bulunur ve bu sayede soluk alıp verme esnasında akciğerler hareket edebilir.

Göğüs duvarı yaralanmalarında olduğu gibi dışarıdan veya akciğer hastalıklarına bağlı olarak akciğer dokusunun yırtılması sonucu içeriden plevra boşluğuna hava girmesi halinde bu boşluktaki basınç negatif değerlerden nötr yada pozitif değerlere yükselir ki bu durumda akciğer kendisini açık tutacak bir güç kalmadığından aynı bir balon gibi söner. Pnömotoraks adı verilen bu durumda sönen akciğer kısmen yada tamamen solunum işlevini yerine getiremez hale gelir.

Yukarıdaki tanımdan da anlaşılacağı gibi pnömotoraks başlıca 2 grupta sınıflandırılır. Travmatik pnömotoraksta göğüs duvarını delerek plevra boşluğuna hava girmesine neden olan bir yaralanma söz konusu iken, spontan (kendiliğinden) pnömotoraksta ise akciğer dokusunun yırtılması ile havayollarımızdan plevra boşluğuna kaçak olması tabloya neden olmaktadır. Spontan pnömotoraks bazen KOAH, akciğer tüberkülozu, astım, akciğer kanseri, bronşektazi, akciğer absesi gibi altta yatan hastalığının akciğer dokusunda yaptığı tahribat ve yırtılma sonucunda bazen de hiçbir akciğer hastalığı olmayan sağlıklı bireylerde ortaya çıkabilir.
    

Etiketler:

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış

YORUM YAP

Ad Soyad:
E-Posta:
Yorum:
REKLAMLAR REKLAMLAR FACEBOOK SAYFAMIZ