ZİYARETÇİ SAYISI
IP Adresiniz: 18.97.9.170
Online Ziyaretçi: 8
Bugün Toplam: 1098
Dün Toplam: 5734
Genel Toplam: 32194814
HABER ARAMA
 
 
ÖNEMLİ LİNKLER
HAVA TAHMİNİ

Şehir Seçiniz

HAKEMLİKTE DEVAMLI BAŞARI İÇİN SİZE ÖNERİLERİMİZ VAR!

Tarih:

09 Eylül 2021 Perşembe 20:52

Okunma:

2251

Yorum:

0     Yorum Yaz

HAKEMLİKTE DEVAMLI BAŞARI İÇİN SİZE ÖNERİLERİMİZ VAR!

HAKEMLİKTE DEVAMLI BAŞARI İÇİN SİZE ÖNERİLERİMİZ VAR!
Geçen cumartesi günü Ankara’da TFFHGD kongresi vardı. Orada çok sayıda Anadolu’dan gelen genç hakemlerle sohbetler ettik.

Bizlere Ercan hocam Anadolu hakemlerinin hali ne olacak diye sorular sordular ve bizden bu yönde bir yazıyı kaleme almamı istediler. Bizde bu arkadaşları kırmadık ve bu yazıyı yazdık..
 
 Anadolu hakemleri ne yapmalı?

 Bunun açıklaması ise şöyle; İstanbul- Ankara ve İzmir pastadaki payı en çok alanlar. MHK bu illerden oluşuyor. Hakemler bunlara kendilerini gösterebiliyorlar.

Ancak Anadolu hakemleri kendilerini tanıtana kadar zaman geçiyor. Yapacakları şunlar; Bir kere çok iyi kondisyona ve fiziğe sahip olmalılar. Kendileriyle barışık olmalılar.

Bu ülkede hakem olmak öyle her babayiğidin harcı değil. Hakem olacak kişi bir kere kendini rekabet ortamına hazırlaması lazım. Çok üzüleceği ve sevineceği zamanlar olacak. İradesi çelik gibi olmalı. Zaman zaman haksızlıklara uğrayacak. En sevdiği arkadaşı biranda rakibi haline gelecek. Darbeler yiyecek, bunun karşısında asla yılmayacak.

Hakemlerimiz başarılı olmak istiyorlarsa; şu üçgeni çok iyi uygulamalılar..

1-
Öncelikle ailelerinin mutlaka rızasını ve desteğini yanına almalılar.

2-
İşyeri desteği de hakemlerin aşama yapmasında önemli bir etken.

3-
Çevrenizde antipati toplamadan nasıl sevecen olurum ve çevremin desteğini görürüm diyerek hayata olan bakış açısını düzene koyan hakemin başarılı olması için hiçbir neden kalmayacaktır.
 
Hakemlik,  çelik zırhlı bir iradenin sahaya yansımasıdır. Hakemlerimiz sahada yönettikleri maçlar, kaldırdıkları bayrak ve çaldıkları düdük ile camianın saygınlığının arttırılmasında önemli rol oynarlar. Gönül istiyor ki; Her hakemimiz Anayasa  Mahkemesi Başkanı gibi saygınlık görsün..
Hiçbir hakemimiz gördüğü haksızlıklar yüzünden geceleri gizli gizli sessizce gözyaşları dökmesin.
Her hakem benim gönlümde birer yıldızdır. Onlar sporculara yol gösteriyorlar.

Sadece Anadolulu hakemlere değil tüm hakemlere önerilerimiz..

Hakemlikte devamlı başarıyı yakalamak istiyorlarsa, hakemlere önerilerimiz şunlardır;

* Haftada en az üç gün, yarım saatten az olmamak kaydıyla özel güç geliştirme antrenmanı yapmalılar. Daha sonra mümkün ise iyi bir ekipte halı sahada futbol oynamalılar.

*Futbolun oyun kurallarını, inceliklerini ve hakemlik taktiğini incelesinler, buluş ve görüşlerini tekrar tekrar okuyarak sindirsinler bu konuda yabancı kaynaklardan bilgi toplamaya çaba gösterin.

*Mutlaka bir veya daha fazla yabancı dil öğrensinler. Bu terfi kriterlerinin olmazsa olmazlarındandır.

*Hakem arkadaşlarıyla menfaat duygularından uzak ve tümü karşılıklı sevgi ve saygıya dayalı, kalıcı bir dostluk kurun.

*Sigara ve içki gibi, meslek başarılarını tehdit edecek zararlılardan uzak durun.

*Yönettikleri her karşılaşmadan sonra kendi öz eleştirilerini yapın. Yapılan eleştirileri kulak arkası yapmayın.

*Maç öncesi yada sonrasında taraftarlar yada yöneticiler tarafından kendilerine gösterilen aşırı ilgi yada olumsuz davranışları büyütmeyin. Tarafsızlığinızı tehdit edecek her türlü ilişkilerde kibarca kaçının.

*Her türlü kışkırtma yada sinir bozucu olay karşısında mevcut koşullar ne olursa olsun, serinkanlı olun ve görevlerinizi tam sorumluluk duygusu içinde devam ettirmeye kararlı olun.

*Büyüklük duygusu yaratacak iltifatlardan ve bu gibi taktikleri kullanan kişi ve kuruluşlardan uzak durun. Alçak gönüllü fakat otoriter bir görüntü kişiliğini düstur kabul edin.

*Ruh sağlığınızı en yüksek bir düzeyde tutabilmek için tüm önlemleri alın.

*Hakemlik yaparken, oyuncular, yöneticiler ve seyircilerin psikolojilerini anlamaya çaba harcayın.

*Kısa süre içerisinde çeşitli pozisyonlar yaratabilen futbol oyun koşullarında keskin bir önsezi; Kusursuz bir değerlendirme ve ani kararlar için devamlı bilinçlenme çabası içerisinde olun.

* Meslek otoritesini yada mesleğin toplumdaki saygınlığını tehlikeye düşürecek her türlü dış etkenlere karşı uyanık ve bilinçli olun.

Evet arkadaşlar, bunlar seminerlerde ve kitaplarda anlatılmıyor. Bu Hakemin Sesi'nin sizlere hediyesi olsun.

 
 
 
 

Etiketler:

YORUMLAR

Gürkan atalay
Lütfen objektif yayıncılık ilkeleri ve sitenizin tartışılmaz tarafsızlığı ile bu yorumu da yayınlayın sayın Ercan Durna hocam. "HAKEMLİKTE DEVAMLI BAŞARI İCİN TEK BİR KRİTER VAR. TORPİL TORPİL TORPİL. YOKSA TUM EMEKLER ÇÖPE GİDİYOR!"
10 Eylül 2021 Cuma 20:56

YORUM YAP

Ad Soyad:
E-Posta:
Yorum:
REKLAMLAR REKLAMLAR FACEBOOK SAYFAMIZ