Klasmanlarda görev yapan hakemlerin toplam 2 testte başarısız olanlar veya 2 teste mazeretsiz olarak katılmayanlardan il hakemliğine düşenler sadece amatör müsabakalarda görev yapabilir ancak bu kişiler koşuta mı görev alacak yoksa koşmadan maça çıkabilecekler mi?
İllerde bulunan il hakem kurullarının oluşumu ve görevleri MHK Talimatı 15. Maddesinde açıkça belirtilmiştir. Bu kurullar, Sabri Çelik MHK’sinin göreve gelmesi ile talimatta belirli kriterler belirtilerek atama yöntemi ile değil, bazı sınav ve mülakatlar neticesinde başarılı olan adaylar arasından belirlenerek oluşturulması gerekmekteydi. Ve nihayet bu ay içerisinde tüm illerdeki adaylara sınav ve mülakatlar yapılarak yeni il hakem kurulu başkanlarının sınav sonuçları 27/10/2023 tarihinde TFF resmi internet sitesinden açıklandı. Başarılı olan Başkanlar kurullarını MHK’ye teslim edip göreve başladıkları tarihten itibaren, TFF yönetimi ve MHK değişse de 2 yıl görevde olacaklar.
Bu kişiler çok yakında göreve başlayacaklar. Göreve başlayınca karşılarında bir sürü sorunlar olacak. Bunlardan bir tanesini kaleme aldık. Bakalım ne olacak?
Bugüne dek genel teamül olarak kurulların inisiyatifi uyguladığı ve çokta adil ve etik olmadığını düşündüğümüz bir hususa dikkat çekmek istiyorum.
MHK talimatı 44. Madde de “Fiziksel Yeterlilik Testleri” başlıklı madde de belirtildiği üzere tüm klasman hakemleri sezon öncesi ve belirli aralıkla mazeretlerde MHK inisiyatifinde olarak yapılır.
Bir sezonda iki defa üst üste atletik testlerde başarılı olamayan hakemler bir alt klasmana tenzil olurlar diye açıkça belirtilir, Buraya kadar herşey normal.
Normal olmayan durum ise, MHK Talimatı 44. Maddesinin (ğ) bendini incelediğimizde il hakem kurullarının uygulamasının hakemi yetiştirip desteklemek yerine köreltmeye yönelik uygulamasının olduğunu, üstelik bu dönemlerde maç yönetecek hakem bulmakta zorlandıkları durumunu görmezden gelmeleri garip değil mi?
Şimdi size 44. Madde (ğ) bendini yazıyorum iyice okuyun;
ğ) Bir sezonda gerçekleştirilen atletik testlerden (mazeret ve telafi koşuları dahil) toplam 2 testte başarısız olanlar veya 2 teste mazeretsiz olarak katılmayanlar şartlarını taşıdıkları alt kadrolara tenzil edilir ve tenzil edildiği klasmanın atletik test kriterlerinde başarılı olana kadar, sadece amatör müsabakalarda görev yapabilir.
Belirttiğimiz talimat maddesinin ilgili bendinin son cümlesini okuduğumuzda, Klasmanda olan hakemlerin atletik testlerde başarısız olmaları durumunda İl Hakem kurullarının atama yetkisinde olan amatör müsabakalarda görev vermelerini öngören madde kurulların tabi olduğu talimatta açıkça belirtilmiş iken, neden klasman hakemleri kendi klasman seviyelerindeki atletik testte başarılı olamadıklarında müsabakalardan uzak tutulmaktadır?
Bu uygulama Talimata aykırılık teşkil etmiyor mu?
Talimat yapanlar bu durumu göz önüne almadı mı?