Futbol hakemleri farklı mesleklerden oluşan bir topluluk. Asker hakemlerin görev almaları yasaklandıktan sonra polislerin hakemliğe yöneldikleri görüldü.
*Polis, asayişi amme, şahıs, tasarruf emniyetini ve mesken masuniyetini korur. Halkın ırz, can ve malını muhafaza ve ammenin istirahatini temin eder. Yardım isteyenlerle yardıma muhtaç olan çocuk, alil ve acizlere muavenet eder. Kanun, Cumhurbaşkanlığı kararnameleri ve ilgili mevzuatın kendisine verdiği vazifeleri yapar.
Bunun dışında ise hakemliğe gönül verenler hakemlik yapar.
Bazı hakemlerin bazı illerde amirlerinden izin alamadıklarını duyuyoruz. Hâlbuki 5894 sayılı Türkiye futbol Federasyonu Kuruluş ve görevleri Hakkındaki Kanunun 17. Maddesine göre hafta sonu veya iş günlerinde idari izinli sayılmaları belirtiliyor.
Bu konuda TFF’nin İçişleri Bakanlığı ile konunun görüşülmesi ile bu konu netliğe kazandırılmış olur.
Bu arada bir kamu kuruluşundan emekli olan kişi olarak aynı işlemlerle karşı karşıya kaldık. Zar zor da olsa izin aldık ancak bunu hiç suiistimal etmedik. Maçımız bittikten sonra tekrar görevimizin başına gittik.
Polis hakem arkadaşlardan ricamız; Nasıl olsa biz izinliyiz deyip işlerini aksatmamaları.
Bu arada, TFF Temsilcileri genellikle rütbeli kişilerden oluşuyor. Bunlar için izin alma konusu ise yok denecek kadar az.
İzin verme konusu İl Emniyet Müdürünün uhdesinde. Bazı il emniyet müdürleriyle konuyu görüştüğümüzde bizlere şunları söylediler; Bazen idare ediyoruz. Onların asli görevleri polislik. Çok sıkışık olduğumuz ve onlara ihtiyaç duyduğumuzda anlarda izin vermemiz mümkün değil.
Seçimlerin de yaklaşmasıyla birlikte onlara daha fazla iş düşecek. Kısa süreli maçlarda belki izin verebiliriz dediler.